Energi-smoothie-recept!

Jag startar alltid dagen med en smoothie! :) Det är gott, man blir mätt i magen och man kan packa in många näringsrika komponenter och göra dem flytande.

Idag tänkte jag dela med mig av min nya favvosmoothie eftersom jag ibland får frågor vad jag har i dem och om jag kan skriva ut recept. Denna smoothie är superbra om du har en aktiv dag och behöver energi! :) Dessutom är den jättegod och tar ca 2 minuter att göra.

b3570656c39f11e3815824be059cc7b0_8

 

Recept:
3-4 ekologiska mogna bananer (Mogen frukt är ett måste eftersom det är lättare för kroppen att smälta och ju mer mogen en frukt är desto mer antioxidanter och fruktos innehåller den = sjukdomsbekämpare och energigivare!)
1 dl Hallon, färska eller frysta. Eller välj bären du gillar!
2-3 dl Vatten eller kokosvatten
1 tsk Chiafrön *
1 tsk Spirulina *

Mixa till en slät smoothie i blendern. Dekorera valfritt – kom ihåg att man äter med ögonen också! :D Denna smoothie gör sig lätt i magen, smakar gott och ger otrolig energi! :)

* Chiafrön: Är en av de rikaste vegetabiliska källorna till Omega-3. Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega-3 fettsyror och kostfiber, vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Omega-3 fettsyror är essentiella oljor som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessa fleromättade fettsyror förser huden med näring och gör den mjuk och följsam samtidigt som de ser till att slemhinnor, membran och nerver fungerar normalt. Fettsyrorna har även en betydande roll för syresättningen av kroppens organ. Dessa underlättar nämligen transporten av syre genom blodet till alla celler, vävnader och organ. Chia är bra för både hjärnan och näringsupptagningen i mage och tarmar. Fröet innehåller bor som stärker skelettet och ALA, Alfa-linolensyra, som är en livsnödvändig fettsyra som efter behov omvandlas i kroppen till Omega-3. Brist på Omega-3 fettsyrorna EPA, DHA i hjärnan kan leda till inlärningssvårigheter, nedstämdhet och oro. Chiafrön bidrar till att kolhydraterna bryts ner i en långsammare takt. Detta ger en jämnare blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker. Att kolhydraterna bryts ner långsammare innebär också att den energigivande effekten räcker längre vilket resulterar i ökad uthållighet, något som är viktigt för exempelvis idrottare. Chiafröet innehåller dessutom en hel del nyttiga mineral- och spårämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. Fröet binder även vatten upp till 12 gånger sin egen vikt, vilket ger ett bättre näringsupptag samtidigt som det underlättar både matsmältningen och förbättrar kroppens vätskebalans. Chia underlättar det alltså för magen och är därför ett bra alternativ till Aloe Vera. Chia finns i flera olika former – hela frön, skalade frön och chiapulver. Chiafrön kan ätas som de är eller krossas för att maximera tillgången till hälsosamma fetter i fröna.

* Spirulina: En blågrön alg som kallas ”mirakelalgen”. Algen tillhör cyanobakterierna och innehåller antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar samt krom som gör insulinet effektivare. Spirulinaalgen består av 60-70 procent proteiner. Det är ett proteininnehåll som är tre gånger större per viktenhet jämfört med nötkött. Man kan få ut 20 gånger mer protein ur spirulina än ur en sojaböna. Förutom detta är spirulinaalgen rik på olika mineraler, särskilt järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Spirulinan innehåller dessutom olika B-vitaminer, inklusive vitamin B12, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Spirulinan innehåller för övrigt 5-8 procent fett, varav ett högt antal essentiella fettsyror, särskilt omega-6. Spirulinans cellväggar består av tunna mukopolysackarider istället för svårsmält cellulosa, som de flesta grönsaker. Den koncentrerade näringen med aktiva enzymer, kan därför snabbt absorberas av kroppen. Spirulina är helt naturlig med sin näring i en biologisk aktiv form som kroppen därmed omedelbart kan utnyttja. Genom sitt breda innehåll av aminosyror/proteiner, mineraler och vitaminer är spirulinan ett mycket viktigt näringstillskott. WHO har kallat spirulina för ett av jordens ”superfödoämnen” och NASA använder sig faktiskt ofta spirulina vid tymdfärder för att astronauterna ska få näringsrik föda som tar lite plats. Bland de många positiva hälsoeffekterna märks immunstärkande, virushämmande och cancerskyddande effekt.

Köp hem både chia och spirulina här!

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s